4.4/5

Hoe groot is mijn batterij best?

Investeren in een thuisbatterij is vandaag nog relatief duur en niet voor elke situatie interessant. De kostprijs van een batterij wordt vooral bepaald door de capaciteit en de kwaliteit van de cellen. De capaciteit van de huidige thuisbatterijen start al vanaf 2 kWh en loopt op tot meer dan 10 kWh.

Essentieel is dat je jouw stroomgebruik en opslag afstemt op jouw stroomproductie. Een gemiddeld gezin gebruikt ongeveer 10 kWh per dag. Omdat zonnepanelen tijdens zonnige periodes een groot deel van jouw elektriciteitsbehoefte dekken en de batterij dan niet ontladen wordt, kan de thuisbatterij het best kleiner gedimensioneerd worden.

Om ervoor te zorgen dat de kosten voldoende opwegen tegen de baten, wordt aangeraden om per kWp zonnepanelen een batterij van 1 tot 1,5 kWh te voorzien.

Voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp wordt ideaal gezien een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh geplaatst. Een batterij gaat gewoonlijk 10 tot 20 jaar mee en is vooral bruikbaar voor dagopslag, maar zeker niet voor seizoensopslag.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

  • Een thuisbatterij van 5 kWh heeft een richtprijs van ongeveer 3.500 euro excl. btw, excl. installatie.
  • Een thuisbatterij van 10 kWh heeft een richtprijs van ongeveer 6.000 euro excl. btw, excl installatie.

Bij plaatsing van een thuisbatterij is de prijs inclusief 6% btw. Als je deze batterij niet laat installeren door experten, maar zelf plaatst is de prijs 21% btw.

Wat met een elektrische wagen?

Een elektrische wagen is eigenlijk een ‘batterij op wielen’.  Wie zijn wagen slim oplaadt als er veel zon is, heeft wellicht maar een beperkte meerwaarde aan een thuisbatterij.   

Is het niet mogelijk om overdag stroom van de zonnepanelen in jouw autobatterij op te slaan, dan kan een thuisbatterij wel interessant zijn. Vooral om in het elektriciteitsverbruik van je huishouden te voorzien als er geen of weinig zon is. Je zou dan ook je elektrische auto ’s avonds kunnen opladen met stroom van de zonnepanelen, vanuit de thuisbatterij. 

Een thuisbatterij kan bij de invoering van het capaciteitstarief een rol spelen om jouw maandpiek te verlagen. Als je jouw voertuig ’s avonds gewoon via het elektriciteitsnet oplaadt, verhoogt het laden jouw standaardavondpiek (elektrisch kookvuur, oven, koelkast, verlichting, tv, …) waardoor jouw maandpiek (die de basis vormt voor het capaciteitstarief) stijgt. Met een thuisbatterij kan je de kortstondige pieken van grotere verbruiksposten zoals een kookvuur of oven opvangen. 

Door wie mag ik een thuisbatterij laten plaatsen?

Voor de beste resultaten en een geoptimaliseerd energieverbruik is een professionele installatie cruciaal. Met een professionele plaatsing, geniet je jarenlang van je installatie.

Je kunt ook jouw thuisbatterij zelf thuis aansluiten, maar dan betaal je wel 21% btw in plaats van 6% als je het laat installeren door professionals.

Wordt de digitale meter vergoed als ik een thuisbatterij laat plaatsen?

Als je nog niet over een digitale meter beschikt en je vraagt zelf jouw digitale meter aan, zal je de kosten van de plaatsing en de indienststelling zelf moeten betalen. Als jij nog zonnepanelen laat installeren, dan plaatst Fluvius gratis een digitale meter.

Vraag een offerte aan via onze preferred partner

We ontvangen de ingevulde informatie per e-mail voor een correcte opvolging van uw bericht of aanvraag.